Аймақтағы халықтың өмір сүру сапасының көрсеткіштеріне талдау (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
Әлемнің кез келген елінің экономикасының жағдайы, ең алдымен, азаматтардың өмір сүрудеңгейі мен сапасымен сипатталады. Халықтың өмір сүру сапасының көрсеткіштері жүргізіліпжатқан қайта құрулардың нақты әлеуметтік-экономикалық салдарын және қоғамдағы әлеуметтікшиеленіс дәрежесін бағалаудың маңызды индикаторлары болып табылады. Халықтың өмір сүрусапасын жақсарту қазіргі кезеңдегі қоғам дамуының маңызды стратегиялық міндеті болыптабылады.Президент Қ.К. Тоқаев «Әр қазақстандықтың тұрмыс сапасын жақсарту мақсатында өмірсүру сапасына тікелей әсер ететін инфрақұрылымдық сипаттағы мәселелер басты назардаболады. Бұл – тұрғын үй-коммуналдық шаруашылығы саласындағы, яғни жылумен және суменқамтамасыз ету, кәріз жүйесі, сондай-ақ жолдар, газдандыру мәселелері, экология жәнеқауіпсіздік түйткілдері» – деп атап айтқан болатын. Сондықтан мемлекет басшылығы назарындахалықтың өмір сапасы өзекті болып отыр.Мақалада халықтың өмір сапасын анықтау әдістемелері қарастырылды, өмір сапасынанықтау бойынша жүргізілген зерттеулерге шолу жасалынды. Сонымен қатар, мақаладаҚазақстан Республикасы аймақтарының өмір сапасын бағалау көрсеткіштеріне БҰҰ ұсынғанәдістеме бойынша талдау, аймақтардың әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштеріне бағалаужасалынды және оны жетілдіру бойынша ұсыныстар келтірілді. Мақаланың ғылыми жаңалығыҚазақстанның әр аймағына бағаланған АӘД индексі Джини коэффицентімен салыстырылды,аймақтардағы халықтық өмір сүру сапасының деңгейі анықталып, әдістемелердің кемшіліктеріанықталды. Зерттеу нәтижелеріне сәйкес, халықтың өмір сүру сапасын арттыру бойыншаұсыныстар келтірілді.Зерттеу нәтижелері өмір сүру сапасын бағалау орталықтарына практикалық құрал ретіндежәне ЖОО әдістемелік оқыту құралы ретінде қолдануға болады.Түйін сөздер: өмір сапасы, экономика, бағалау, жетілдіру.