Жібек жолының экономикалық белдеуі: Қазақстан үшін негізгі тәуекелдер мен мүмкіндіктер (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
Мақалада Қытайдың «Жібек жолының экономикалық белдеуі» (ЖЖЭБ) атты жобасыҚазақстан үшін негізгі тәуекелдер мен пайдалар тұрғысынан қарастырылады. Бұл аспектідеЖаңа Жібек жолының сипаттамасы, «Бір белдеу, бір жол» тұжырымдамасын іске асыру үшінреспубликаның әлеуетін пайдалану мүмкіндігі, ҚХР мен Еуразиялық экономикалық одақарасындағы ынтымақтастықты дамыту перспективалары қарастырылған. Зерттеу тақырыбыныңөзектілігі Еуропаның азиялық нарықтарға шығуға қарқынды ұмтылуымен, ал Азияныңеуропалық нарыққа қызығушылық танытуымен анықталады. Ғылыми зерттеулердің мақсаты,негізгі бағыттары мен идеялары – Қытайдың ЖЖЭБ жобасын жүзеге асыруда Қазақстан үшінтәуекелдер мен мүмкіндіктерді белгілеу болып табылады. Зерттеу барысында Орталық Азияелдері үшін Еуразиялық экономикалық одақ мен ЖЖЭБ ынтымақтастығы бүкіл Еуразиялықаймақ үшін дамудың жаңа дәуірі болып қалыптасатыны анықталды. Ол экономикалық өсудіңфакторы негізінде, ал Қытай үшін – экономикалық жағдайды жақсарту болып табылады. Соныменқатар, көлік әлеуетін одан әрі дамытуға және Қазақстанның логистикалық инфрақұрылымынқалыптастыруға, мұнай мен газды өңдеуді дамытуға және химия өнеркәсібін құруға оң жағынанүлкен әсер етеді.Мақаланы дайындау барысында авторлар экономикалық және саяси ғылымның кеңәдістемелік құралдарын қолданды. Атап айтқанда, нормативтік талдау әдісі, индукция әдісіжәне жүйелік талдау әдісі (экономикалық ғылым) қолданылды. Жоспарлық құру әдісі жәненормативтік-құндылық тәсілі – осы зерттеудің саяси құралдары.Түйін сөздер: Ұлы Жібек жолы, «Бір белдеу, бір жол», Жібек жолының экономикалық белдеуі,көліктік-логистикалық инфрақұрылым, мұнай мен газды өңдеу, химия өнеркәсібі.