Қазақстан Республикасы тұрғын үй нарығының пандемиядан кейінгі даму жағдайы (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
2020 жылы Қазақстан Республикасының тұрғын үй нарығының дамуы COVID-19инфекциясынан туындаған қолайсыз экономикалық жағдай мен осы вирустың таралуфакторлары арқылы айқындалды. Осы мақаланың негізгі мақсаты COVID-19 жағдайындаҚазақстан Республикасының тұрғын үй нарығының динамикалық дамуын 2014 жылғыдағдарыспен салыстыра отырып бағалау және мүмкін болатын салдарын талдау болып табылады.Статистикалық деректерді жинау мен талдау және тұрғын үй нарығына үздіксіз мониторингжүргізудің арқасында нарықтық бағыттардағы да, мемлекеттік тұрғын үй саясатындағы дажүйелі өзгерістер туралы қорытындылар жасалды. Мақалада салыстырмалы талдау әдістерінпайдалана отырып, тұрғын үй нарығының даму тенденциялары анықталды, жылжымайтынмүлік бағасының жылдық динамикасына әсер ететін негізгі факторлар анықталды; олардыңарасындағы байланысты анықтау үшін корреляциялық талдау және осы факторлардың тұрғынүйдің орташа бағасына әсерін бағалайтын эконометрикалық модельдер бағаланды жәнепандемияға байланысты енгізілген шектеулер мен шаралардың мүмкін болатын салдарларыанықталды. Барлық нарық субъектілерінің дамуын және қамтуын ынталандыратын ҚазақстанРеспубликасының тұрғын үй нарығын қолдау бойынша ұсыныстар жасалынды. Алынғаннәтижелер зерттеушілерге, инвестициялық жобаларды ұйымдастырушыларға және мемлекеттікоргандардың өкілдеріне пайдасы бар.Түйін сөздер: тұрғын үй нарығы, COVID-19, тұрғын үй бағасы, мемлекеттік реттеу, ипотека.