Мемлекеттік-жеке меншік серіктестік әлеуметтік жобаларды жүзеге асырудың іскерлік альянсы ретінде (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
Әлеуметтік деп танылған сфералардың қайта жаңғыртудан өтуі осы секторларға жекекапиталдың кірігуімен жүргізілуді меңзейді және бұл бүкіләлемдік үрдіске айналып отыр.Мемлекеттік жеке-меншік серіктестік (МЖС) денсаулық сақтау саласына емдеудің инновациялықтәжірибелерін енгізу, емханаларды техникалық жабдықтау, медициналық қызмет көрсетудіңсапасын жақсарту, білім берудегі зертханалық орталықтарды техникалық, әдістемелікжаңғырту сияқты мүмкіндіктердің кең спекторын ашады. Аталмыш мәселенің ел экономикасыүшін маңыздылығы зерттеу бағытының өзектілігін айшықтайды. Мемлекеттік жеке-меншіксеріктестік тетіктері арқылы ел инфрақұрылымының әлеуметтік бағытының дамуын жеделдетужолдарын ұсыну мақаланың басты мақсаты болып отыр. Тәжірибе жүзінде жалпы МЖСмеханизмдерін қолдануды айшықтау цифрлық Қазақстан қоғамын құрудағы маңызды құралғаайналып отырғандығын анықтауға мүмкіндік береді. Аталмыш мәселелер мемлекет пен жекесектор арасындағы серіктестік құру мен олар бойынша мықты тәжірибелерді қолданудыңқажеттіліктерінің өзектілігін арттырып отыр. Теориялық тұрғыдан бұл мақала мемлекет пенжеке сектор арасындағы өзара серіктестік орнатудың әдістемесін даярлаудың негізі бола алады.Зерттеу барысында статистикалық талдау, жиынтық (интегралды) әлеует әдісі, шолу-талдауәдістері қолданылған.Мемлекеттік жеке-меншік серіктестіктің заманауи маңыздылығы бойынша әзірленгенәдістемесі жеке сектордың мүмкіндіктерін ел экономикасының өзекті мәселелерін шешудеұтымды пайдалануды айқындауға, қоғамдық игіліктерді халықтық пайдалану режимдерінмемлекеттік тұрғыдан ұйымдастыруды жетілдіруге, инфрақұрылымды жаңғыртуға, экономиканыәртараптандыру мәселелерін оңтайлы шешуде екі жақтық ұтымдылық пен тиімділік үлгісінқұруды арттыруға мүмкіндіктер береді.Түйін сөздер: мемлекеттік-жеке меншік серіктестік, әлеуметтік жобалар, мемлекет пенбизнес әріптестігі, тәуекелдерді бөлу.