(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Характерная для настоящего времени нестабильность мировой экономики обуславливает доминирующую роль превентивного управления рисками, позволяющего предпринимательским структурам целенаправленно и с упреждением реагировать на возникающие риски, предотвращая угрозу недопустимого снижения эффективности предпринимательской деятельности под воздействием рисков. В статье определены основные характеристики, присущие налоговому риску, выделены функции налогового риска. Также обосновывается необходимость организации научных исследований, использования различных приемов снижения рисков на предприятии, разработки стратегии управления риском в виде прогнозирования рисков и предложены меры по их учету с целью снижения налоговых рисков. Сделаны выводы, что налоговые риски в Республике Казахстан подлежат анализу и оценке, ими можно и нужно управлять. Әлемдік экономикадағы тұрақсыздықтың осы уақыт тән тәуекел әсерінен кәсіпорын қызметінің тиімділігін қолайсыз қысқарту қаупінің алдын алу, туындайтын тәуекелдер жауапмақсатты және белсенді кәсіпкерлік құрылымдардың беретін профилактикалық тәуекелдерді басқару үстем рөлін әкеледі. Мақала салық тәуекелдер негізгі сипаттамаларын анықтайды, салық тәуекелдер функциясын атап өтті. Сондай-ақ, тәуекел болжау түрінде зерттеудің қажеттілігі, компанияның салық тәуекелдерді азайту түрлі әдістерін тәуекелдерді басқару стратегияларын әзірлеу және салық тәуекелдерді азайту мақсатында, олардың интеграция жөніндегі шараларды ұсынамыз. Қазақстан Республикасында салық тәуекелдерді талдауға және бағалауға жатады және басқарылуы тиіс болады.