(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Банктердің жетістіктерінің маңызды индикаторларының бір і болып проблемалық несиелер табылады. Оларға қайтарылмаған несиелер, не болмаса қайтарылуы күмән келтіретін немесе мерзімінде қайтарылмауы мүмкін несиелер жатады. Бүгінде мұндай несиелер ҚР ЕДБ үшін де, жалпы ел экономикасы үшін де айтарлықтай мәселе тудырып отыр. Қазақстан үшін проблемалық несиелерд і басқару мәселес і өте өзект і болып отыр, себеб і отандық банктердің несиелік қоржыны бойынша кешіктірілген және күмәнд і қарыздар көрсеткіш і дамыған елдердің ұқсас көрсеткіштерінен асып кеткен. Осыған байланысты аталған мақалада проблемалық несиелер жағдайы қарастырылады, несиелердің қайтарылмау себептер і айқындалды, сондайақ Қазақстандағы проблемалық несиелер деңгейін төмендету жұмыстарына талдау жасалды. Одним из важнейших индикаторов, характеризующих успешность банка, являются проблемные кредиты. К ним относятся невозвращенные кредиты либо кредиты, возврат которых маловероятен или невозможен в срок. Сегодня такие кредиты представляют собой серьезную проблему как для БВУ РК, так и для экономики страны в целом. Для Казахстана вопросы управления проблемными кредитами являются чрезвычайно актуальными, так как показатели просроченной и сомнительной задолженности по кредитным портфелям отечественных банков превышают уровень аналогичных показателей банков развитых стран. В связи с этим в данной статье рассматриваются состояния проблемных кредитов, определяются основные причины невозвратности кредитов, а также анализируются работы по снижению уровня проблемных кредитов в Казахстане.