(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Экономикадағы мұнайгаз саласында қызмет көрсететін ұйымдар бухгалтерлік есепт і ұйымдастыру мен қаржылық есептілігін қалыптастырудың салалық ерекшелігін ескере отырып ұйымдар қызмет і көлем і мен операциялар күрделілігіне қарай халықаралық стандарттар мен қосымша стандарттарды да қолдануы тиіс. Мұнайгаз өнеркәсіб і әлемдік маңызды сала болғандықтан жаһандық сипатқа ие. Сондықтан геосаяси және экологиялық міндеттерд і шешу үшін ұйымдар табыс табу жолдары бойынша оның қаржылық есептіліктің халықаралық стандарттарына сәйкес танылу тәртібін ұстануы шарт. Басқа мемлекеттердег і сияқты ҚХЕС көшудег і күрдел і шарттарды орындаудағы қиындықтарды шешу жолдарын анықтауы керек. Мақалада қаржылық есептілікт і қалыптастырудағы пайдалануға болатын мүмкіншіліктер мен қаржылық нәтиже көрсеткіштерін пайдаланудың, табысты танудың тиімд і жолдары мен стандарттарды пайдаланудағы кедергілерд і жою, анықтау, шешу жолдары қарастырылған. Компании нефтегазового сектора в рамках объема работ и сложности операций должны использовать не только общие, но и специфические требования конкретных стандартов. Нефтегазовая промышленность относится к тем мировым отраслям, которые носят глобальный характер. Стоящие перед отраслью задачи геополитического и экологического характера, проблемы с поставками энергии и природных ресурсов в сочетании с нередко наблюдающимися сложными взаимоотношениями между компаниями и заинтересованными сторонами предполагают необходимость применения при переходе на МСФО ряда сложных суждений, касающихся способов внедрения новых стандартов. В данной статье раасмотрены методы составления отчетности в соответствии с МСФО в нефтегазовой отрасли. А также представлено видение того, как компании отвечают на различные стоящие перед отраслью вызовы, с которыми сталкиваются компании при применении МСФО.