(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
В статье исследуются вопросы управления городской агломе рацией (ГА). Автор считает, что управление должно быть основано на учете интересов всех жителей агломерации, как проживающих в центре, ядре агломерации, так и проживающих в населенных пунктахспутниках. Гармонизация интересов населения ГА должна стать стра тегической задачей всего региона. Сложная система различного рода взаимоотношений (экономических, социальных и пр.) требует особой методологии реализации стратегических целей и решения тактичес ких задач. По мнению автора, экономический рост региона и ГА воз можен при решении таких задач государственного управления, как создание благоприятных условий для развития предпринимательства в регионе и ГА. В статье называются базовые качественные парамет ры затратных и результирующих элементов эффективности ГА. Автор предлагает критерии оценки эффективности стратегии развития ГА, примерный перечень инструментов экономической политики ГА. Ис ходя из ориентации на объект управления приводит типологию эко номической политики ГА. Мақалада қалалық агломерацияны басқару сұрақтары қарасты рылады. Автор басқару барысында агломерацияның орталығында тұ ратын, тұрғылықты жерлер - серіктес қалаларда да тұратын барлық тұрғындардың мүддесін ескеру қажет деп есептейді. ҚА тұрғында рының мүддесін үйлестіру барлық аймақтың стратегиялық міндеті болуы тиіс. Түрлі қарым-қатынастардың (экономикалық, әлеуметтік және т.б.) күрделі жүйесі стратегиялық мақсаттарды жүзеге асы ру мен тактикалық міндеттерді шешудің ерекше әдістемесін талап етеді. Автордың ойынша, аймақ пен ҚА экономикалық өсуі ондағы кәсіпкерліктің дамуы үшін қолайлы жағдайлардың жасалуы сияқты міндеттерді шешудің негізінде мүмкін болады. Мақалада ҚА тиімді лігінің шығындық және нәтижелік элементтерінің негізгі сапалық өл шемдері аталады. Автор ҚА даму стратегиясының тиімділігін бағалау шектерін, ҚА экономикалық саясатының ұсынылатын амалдар тізімін ұсынады. Басқару объектісіне бағытталған ұстаным негізінде ҚА эко номикалық саясатының тұрпаттамасы келтіріледі.