(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Жаһандық экономикалық дағдарыс исламдық қаржыландырудың өміршеңділігін дәлелдеп берді. Исламдық қаржыландырудың басты басымдықтарының бірі пайыздық қойылымның алынбауымен сипат талады. Себебі банктік қойылым Шариғат қағидаларына қайшы келе ді. Исламдық банкинг акционерлік капиталға инвестордың қатысуы арқылы қаржыландырылады. Бұл жерде пайда арнайы бағалы қағаз шығарудан құралса, одан түскен табыс экономиканың нақты секто рындағы жобаны инвестициялауға бағытталады. Сонымен бірге бұл модельдің тартымды тұсы ретінде бизнестің рухани тазалығының сақталуын да атап өтеуге болады. Исламдық банкингте кепілзатсыз, бірақ болашағынан үміт күттіретін жобалар да қаржыландырылуы мүмкін. Мұндай жағдайларда бизнес жобаның экономикалық өмір шеңдігі, нарықтың нақты сегментіндегі коньюнктураның даму прес пективалары, клиенттің іскерлік қабілеттері мұқият талданады. Жақсы инвестордан қомақты қаржымен қоса, оның басымдыққа ие тұстарын да алуға және пайдалануға болады әрі дүниежүзінде гі көптеген инвесторлар осындай қағиданы ұстанады. Осы орайда соңғы жылдары исламдық қаржыландырудың әлемдегі, оның ішінде біздің ел үшін маңыздылығы артуда.-Глобальный экономический кризис показал, насколько жизнеспо собно исламское финансирование. Одним из самых больших преиму ществ исламского финансирования является то, что процентная ставка не взимается. Банковский процент несовместим с Шариатом. Исламский банкинг предполагает финансирование на основе участия инвестора в акционерном капитале. При этом прибыль складывается за счет выпуска специальных ценных бумаг, а доходы от них инвести руются в проекты реального сектора экономики. Наиболее привлека тельной стороной такой модели является духовная чистота бизнеса. В исламском банкинге финансирование могут получить многие перс пективные проекты даже при отсутствии залога. Однако, прежде чем дать кредит, проект тщательно анализируется: насколько он эконо мически жизнеспособен, какие перспективы развития конъюнктуры в данном сегменте рынка, изучаются деловые качества клиента. Хороший инвестор может дать гораздо больше и от него возмож но многое перенять. Именно так и поступают бизнесмены во всем мире. В связи с этим роль исламского финансирования в последние годы повышается во всем мире, и в том числе для нас.