(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Қазіргі уақытта мұнай өндірудің, экспорттың және мұнай мен мұ най өнімдерін ішкі тұтынудың қарқынды өсуіне байланысты тасымал дау жолдарын дамыту мәселесі өте маңызды орын алып отыр. Мұнай мен мұнай өнімдерін тасымалдаудың егжей-тегжейлі зерттелуі өте өзекті және жеткізудің әртүрлі әдістерін қолданудың стратегиясын құру үшін тәжірибелік қызығушылық тудыратын мәселе болып табы лады. XXI ғасырдың басында әлемдік мұнай өндірістерінің динамика лық дамуы мұнайдың халықаралық саудасы ағынының айтарлықтай кеңеюімен байланысты болды және бұл үдеріс құбыр жолы тасымалы жүйесінің рөлін арттырды. Магистральды құбыр жолдары Жер пла нетасын «өрмекші» тәрізді жаулап алды. Олардың басты бағыттарын анықтау қиын емес: мұнайды өндіру орындарынан мұнайды өңдеу орындарына немесе мұнайды тиеу орындарына бағыт ұстайды. Міне, осы себептен мұнайды тасымалдау міндеттері ірі құбыр жолдарының пайда болуына әкелді.-В настоящее время в связи с увеличением нефтедобычи, ростом экспорта и внутреннего потребления нефти и нефтепродуктов ост ро стоит вопрос о путях дальнейшего развития их транспортировки. Детальное изучение всех сторон перевозки нефти и нефтепродуктов весьма актуально и представляет большой практический интерес для выработки стратегии использования различных средств доставки. В начале XXI века динамичное развитие мирового производства нефти было связано с расширением международной торговли нефти, и этот процесс повысил роль системы нефтепроводного транспорта. Маги стральные нефтепроводыопутали планету Земля подобно паутине. Их главное направление нетрудно определить: от мест добычи неф ти они направляются либо к местам переработки нефти, либо к мес тампогрузки. Именно по этой причинезада ча транспортировки неф ти привела к созданию большой сети нефтепроводов.