(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Статья посвящена проблемам нормативного определения субъ-ектов общественного контроля в контексте обсуждения различных вариантов проекта Закона Республики Казахстан «Об общественном контроле». Обоснована авторская трактовка понятия «общественный контроль». Выявлена взаимосвязь «третьего сектора» и феномена общественного контроля. Показаны основные мировые тенденции и противоречия развития НПО-структур. Определены специфические особенности процессов социальной трансформации казахстанского общества и обоснована необходимость переноса акцента в деятель-ности субъектов общественного контроля с традиционных задач «до-полнительного» контроля за деятельностью государственных и биз-нес-структур на организацию системы контроля качества услуг НПО. Мақала Қазақстан Республикасының «Қоғамдық бақылау ту-ралы» Заңы жобасының түрлі нұсқаларын талқылаушы қоғамдық бақылау субъектілерін нормативтік анықтау мәселелеріне арналған. «Қоғамдық бақылау» ұғымының авторлық түсініктемесі негізделген. «Үшінші сектор» және қоғамдық бақылау феноменінің өзара байланы-сы анықталды. Үкіметтік емес ұйымдастыру құрылымдары дамуының негізгі әлемдік үрдістері және қарама-қайшылықтары көрсетілген. Қазақстандық заң шығарушыға кейбір қазақстандық қоғамдық ұйымдардың Қазақстан Республикасының «Қоғамдық бақылау туралы» Заңына белгісіз жеке тұлғалар мен ҮЕҰ-құрылымдарын қоғамдық бақылау субъектілері ретінде нормативтік бекіту туралы ұсыныстарынан бас тарту керек екендігі дәлелденді. Қазақстандық қоғамның әлеуметтік трансформация процестерінің ерекшеліктері анықталды және қоғамдық бақылау субъектілерінің қызметіндегі акцентті мемлекетті және бизнес-құрылымдардың қызметін «қосымша» бақылау дәстүрлі міндеттерінен ҮЕҰ қызметінің сапасын бақылау жүйесін ұйымдастыруға ауыстыру қажеттілігі негізделді.