(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
В статье рассматриваются проблемы, ограничивающие увели чение объемов и расширение географии зернового экспорта Каза хстана. Республика обладает значительными зерновыми ресурсами и за годы независимости вошла в десятку мировых лидеров по экс порту зерна. Но страна может увеличить поставки как минимум на 50-60% и войти в пятерку ведущих зерновых экспортеров. Однако эти планы ограничены рядом проблем, ведущей из которых являет ся слабая инфраструктура зернового рынка – от хранения, экспорта до транспортной логистики. Состояние и возможности преодоления этих ограничительных факторов стали главной темой данной статьи. Мақалада Қазақстанның астық экспортының көлемі мен геогра фиялық ауқымдылығының мәселелері қарастырылады. Республиканың астық ресурстары жеткілікті және тәуелсіздік жылдары астық экспорттаудан әлемдік көшбасшылылар қатарына енді. Алайда мемелекет астық жеткізуді кем дегенде 50-60% арттырып, жетекші астық экспорттаушылардың бестік қатарына ене алады. Алайда оған қол жеткізу үшін бірқатар мәселелер бар, оның ішінде ең маңыздысы астық нарықтық инфрақұрылымының әлсіздігі, яғни сақтау, экспорттау және көлік логистикасының әлсіз болуы болып отыр. Осы мәселелердің қазіргі жағдайы және шектеулерді жеңудің жолдарын қарастыру мақаланың өзектілігі болып табылады.