(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Бұл мақалада мәселелерді шешу үшін шағын және бір салалы қалаларды басқарудың әлеуметтік-экономикалық негіздерінің жетілдіру проблемалары зерттелген, атап айтқанда Қазақстандағы және шетелдегі шағын және бір салалы қалаларды дамытудың негізгі бағыттары анықталған; қалалардың қоныстану типіне байланысты және олардың дамуын басқару деңгейіне қатысты жіктеме жасалған; шағын және бір салалы қалалардың стратегиялық жоспарлауының әдістемелік және әдістік аспектілері зерттелген; бір салалы қалалар жергілікті құрылым ретінде және оларға ерекше басқарушылықты қажет ететіндігі айқындаған; бір салалы елді мекендердің негізгі даму проблемалары талданған; шағын және моноқалаларды әлеуметтік-экономикалық дамыту бағдарламасының негізі мен реттілігі осы бағадарламаны жасап шығарудағы және оны іске асырудағы басты құрал ретінде анықталған; жергілікті мақсатты бағдарламалардың іске асырылуының мониторингін жүргізудің алгоритмі жасалынған және қалақұраушы кәсіпорынды қайта құрылымдау жағдайында бір салалы қалалардың даму стратегиясын жүзеге асырумен жергілікті кәсіпорындардың басқару тиімділігін бағалауға әдістемелік ұсыныстар ұсынылған. В статье рассмотрены социально-экономические проблемы становления малых и монопрофильных городов; исследованы и обоснованы научно-теоретические основы совершенствования уп равления социально-экономическим развитием городов. Исследованы вопросы совершенствования социально-экономи ческих основ управления малых и монопрофильных городов, в част ности определены приоритетные направления развития экономики малых и монопрофильных городов в Казахстане и за рубежом; оп ределены типы городских поселений и проведена классификация с позиций управления их развитием; исследованы методологические и методические аспекты стратегического планирования в малых и мо нопрофильных городах и т.д.