(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Шаруашылықты жүргізудің қазіргі жағдайында кез келген ұйымның басты міндеті өзінің қолында бар қаржылық және басқа да ресурстарды пайда алу мақсатында тиімді қызметті жүзеге асыру үшін ұтымды пайдалану болып табылады. Дүрыс және тиімді шешімдер қабылдау үшін ең алдымен коммерциялық қызметтің тиімділігін жоғарылату резервтерін, пайданы ұлғайту, жоғалтуларды азайту факторларын анықтау маңызды болып табылады. Осы аталған факторларды ұйымның қаржылық жағдайының әлсіз жақтарын және оны жақсарту резервтерін анықтау мақсатымен қаржылық есептілікті бағалауды жүзеге асыратын қаржылық талдау орындайды. Сырттан аудиторлар тарту жүргізілетін талдау нәтижелерінің объективтілігіне қол жеткізуге мүмкіндіктер береді. Соңғы уақыттарда қаржылық талдауды жүргізу бойынша аудиторлардың қызметтері үлкен сұранысқа ие болып отыр. Ол ең алдымен, ұйым басшылығының ұйым қызметі туралы шынайы, объективті ақпараттар алуға деген ұмтылыстарымен байланысты. Сонымен, қаржылық талдауды аудитке ілеспе қызмет ретінде қарастыру қазіргі уақытта өте өзекті мәселелердің бірі болып табылады. В современных условиях хозяйствования главной задачей любого организация является умелое распоряжение имеющимися финансовыми и иными ресурсами для осуществления эффективной деятельности, приносящей желаемый результат - получение прибыли. При этом управляющим организации для принятия правильных и эффективных решений важно определить резервы роста эффективности коммерческой деятельности, факторы роста прибыли, сокращения потерь. Эти и другие задачи выполняет финансовый анализ, представляющий собой оценку финансовой отчетности с целью выявления слабых сторон в финансовом положении организации и имеющихся резервов его улучшения. Привлечение сторонних аудиторов позволяет достичь большей объективности результатов проводимого анализа. В последнее время услуги аудиторов по проведению финансового анализа пользуются большим спросом. Прежде всего, это связано с желанием руководства получить достоверную, объективную, беспристрастную оценку деятельности предприятия. Таким образом, изучение финансового анализа, как сопутствующей аудиту услуги, в настоящее время является весьма актуальным.