(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Ел келешегінің дамуындағы басты бағыттардың және міндетті шарттардың бірі ол инновациялық дамуға бағытталған экономика қуру болып табылады. Қазіргі кезде экономиканың бәсекеге қабілеттігін арттыру мақсатында инновациялық саясатты қалыптастыру маңызды мәселеге айналды. Бизнес, ғылым мен білімнің өзара қатынасы бар тиімді ұлттық инновациялық жуйе қалыптастырған жағдайда ғана экономикалық өсуге қол жеткізіледі. Кәсіпорындардың инновациялық белсенділігін арттыру мәселесі мемлекетіміз ушін маңызды міндеттердің бірі болып отыр. Қазақстан Республикасында инновациялық даму жолында мемлекет тарапынан бірқатар мумкіндіктер мен бағдарламалар жасалуда. Қазіргі кездегі елдегі инновациялық дамудың ерекшелігі ретінде, өндірістік компаниялардың инновациялық өзіндік жаңа өнім қалыптастыру мен зерттеулер жургізуге белсенділігінің төмендігін, тек шетелде жасалған инновациялық өнімдер мен жобаларды сатып алумен шектелетінін байқауға болады. Қазақстанның ұлттық инновацялық жүйесінің негізгі кемшілігі зерттеулер мен жасалымдардағы бизнестің төмен деңгейде атсалысуы, ол әрине кәсіпорындардың инновациялық белсенділігінің төмендігінің нәтижесі. Жалпы ҮИЖ дамуы елімізде дамыған елдер тәжірибесіндегідей жаңа техника мен технологияларды жасау мен игеруге қажет нарықтық қатынастар мен жеке капиталдың жеткіліксіз шартында жүзеге асуда. В развитии страны основными направлениями и задачами является создание экономики направленной на инновационное развитие. На сегодняшний день основной проблемой повышения конкурентоспособности является создание необходимой инновационной политики. Экономический рост достигается при формировании эффективной инновационной системы с механизмом взаимоотношений бизнеса, науки и образования. В Республике Казахстан государством предпринимаются программы и создаются условия для инновационного развития. Одной из основных задач нашего государства является повышения инновационной активности предприятий. Особенностью инновационного развития нашей страны можно назвать, низкий уровень активности производственных компаний при разработке и исследований инновационных продуктов, ограничение покупкой инновационных продуктов и проектов разработанных зарубежом. К недостаткам национальной инновационной системы также относится низкий уровень участия в разработке инновационных продуктов и проектов, что является показателем низкой инновационной активности предприятий.