(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Мақалада танымал экономист-ғалым, кейнсиандық ілімнің клас сигі Рой Форбс Харродтың (1900-1978) жұмысында көрініс тапқан экономикалық серпін теориясының мәселелері қарастырылады. Ди намиканың логикалық аяқталған экономикалық теориясының өзекті лігі мен қажеттілігін Р. Харрод өзінің 1948 жылы жарияланған «To-wards a Dynamic Econоmics» жұмысында негізін салған. Мақалада алғаш рет мемлекеттік тілде экономика ғылымын да мытуда кейнсиандық көшбасшысы және неокейнсиандық динамика теориясының негізін қалаушы ретінде Р. Харрод еңбегінің жоғары маңыздылығы көрсетіледі. Харродтың экономикалық өсуді талдау дағы негізгі идеялары – жиынтық сұраныстың рөлі жағдайында эко номиканың негізгі параметрлерін, сондай-ақ оның өсу факторларын анықтаушы ретінде; экономиканы талдауды шығарылым, капитал қо ры, инвестициялар және еңбек сияқты ауыспалылардың өзара әреке тін зерттеу арқылы уақыттан тыс және абстрактілі логикалық посту латтар жазықтығынан нақты практикада пайдаланатын тарихи уақыт жазықтығына ауыстыру; жинақтардың ұлттық табыстың тұрақты бө лігі болып табылатыны туралы жорамалдар, т.б. қарастырылады.-В статье рассматриваются вопросы теории экономической дина мики, выдвинутые в работе выдающегося ученого-экономиста, клас сика кейнсианства Роя Форбса Харрода (1900-1978 гг.) Актуальнос ть и необходимость логически завершенной экономической теории динамики Р. Харрод обосновал в своей работе «Towards a Dynamic Econоmics», опубликованной в 1948 году. Авторами статьи предпринята попытка впервые на государствен ном языке показать огромное значение труда Р. Харрода в развитии экономической науки, приведшего его к мировой популярности в ро ли лидера кейнсианства и основателя неокейнсианской теории ди намики.