(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Эффективная система управления дебиторской задолженностью необходима для укрепления финансового состояния организации, что, в свою очередь, должно способствовать росту объема продаж, прибыли и повышению конкурентоспособности. Реализация этих за дач возможна только при наличии полной, достоверной оценке и своевременного признания в финансовой отчетности дебиторской задолженности. В статье рассматриваются порядок признания дебиторской задолженности, порядок оценки чистой стоимости счетов к получению и отражения их на счетах бухгалтерского учета. Так же в статье рассмотрены порядок отражения на счетах бухгалтерского учета скидки с цены и с продаж, возврата проданных товаров и по рядок оформления первичных документов. Дебиторлық берешектердің тиімді басқару жүйесі ұйымның қар жылық жағдайын тұрақтандыру үшін қажет, сондай-ақ ол өз кезегін де сату көлемінің, табыстың ұлғаюына және бәсекеге қабілеттіліктің жоғарлауына мүмкіндік туғызуы керек. Бұл міндеттерді жүзеге асы ру тек қаржылық есептілікте дебиторлық берешектің толық, нақты бағалау және уақытында тану арқылы жүзеге асыруға болады. Ма қалада дебиторлық берешектерді тану тәртіптері мен алынуға тиісті шоттардың таза құнының бағалау тәртібі және олардың бухгалтерлік есеп шоттарында көрсетілуі қаралған. Сол сияқты мақалада тағы да бағаға және саудаға жеңілдіктердің бухгалтерлік есеп шоттарында көрсетілу тәртібі, сатылған өнімді қайтару және алғашқы құжаттар дың толтырылу тәртібі қаралған.