(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В статье раскрыты закономерности развития АПК в условиях глобализации экономического пространства. Обозначены характерные тенденции в современном развитии АПК. Выделены ряд характерных тенденций в развитии АПК. Выявлены проблемы поддержания уровня финансовых ресурсов сельскохозяйственных предприятий и вмешательства государства в производство и торговлю сельскохозяйственного сырья путем финансирования и субсидирования производства многих видов сельско-хозяйственных продуктов. Рассмотрены особенности мирового рынка продовольственных товаров, для которого характерны все черты индустриально развитой экономики – высокий уровень технологии, организации маркетинговой деятельности агрофирм, включая мощную рекламу, концентрация капитала, конкуренция производителей, ориентированная на запросы потребителя. Проанализирована доля сельского хозяйства в ВНП и ВВП ряда стран мира, определена структура мирового производства зерновых с помощью комплексности критериев, включающих рейтинги и оценки ведущих мировых экономических агенств, а также мнения авторитетных зарубежных экспертов. МақаладаэкономикалықкеңістіктіңғаламдануыжағдайындағыАӨК-ніңдамузаңдылықтарыашылған. АӨК-нің қазіргі кездегі дамуына тəн қарқындары белгіленген. Ауыл шаруашылықтық кəсіпорындардың қаржы ресурстарының деңгейін қолдау жəне мемлекеттің өндіріске жəне ауыл шаруашылықтық шикізатының саудасына қаржыландыру арқылы жəне ауыл шаруашылықтық өнімдерінің көп түрлерінің өндірісін субсидиялау арқылы араласу мəселелері анықталған. Экономикасы индустриалды дамыған барлық қырлары – технологияның, күшті жарнамамен бірге аграрлық фирмалардың маркетингтік қызметін ұйымдастырудың жоғарғы деңгейі, капиталды шоғырландыру, тұтынушылардың сұранысына бағдарланған өндірушілердің бəсекесі тəн азық-түлік тауарларының əлемдік нарығының ерекшеліктері қарастырылған. Ауыл шаруашылығының əлемнің бірқатар елдерінің ЖҰӨ мен ЖІӨ-гі үлесі талданған, əлемдік бидай өндірісінің құрылымы алдыңғы қатарлы əлемдік экономикалық агенттіктері мен беделді шетелдік эксперттердің ойынан тұратын кешенді критерилері арқылы анықталған.