(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Ашық технологиялық қоғамдар құру жағдайы əрбір мемлекетке жəне олардың азаматтарына тікелей немесе жанама түрде əсерін тигізеді. Жаһандық дағдарыстардан əрбір мемлекет зардап шегеді. Сондықтан жаһан жұрты əлемдік дамудың ортақ мəселелерін шешуге мүдделі. Қандай қуатты болмасын жеке бір ел əлемдік мəселелерді шешуге қауқарсыз. Жаһандық экономика мен инновацияны дамытуға барлық мемлекеттердің бірлескен əрекеттері мен ортақ шаралары қажет. Мақалада əлемдік экономика халықаралық қатынастар субъектілері, əлемдік мəселелерді, қауіптерді жəне технологиялардың ескіруін бірлесіп шешуді ұйымдастырудың жолдарын, бағыттарын жəне əдістерін қарастыруы жайлы айтылған. Жаһандық инновациялық кірігу, технология трансфері дамушы елдер мен дамыған елдер арасындағы өзара ықпалдастық əрекетін дамытқаны жайлы сөз етілген. Технологияны трансферлеу дамушы мемлекеттер экономикасына аса зор ықпал ететіндігі жəне тек құрал-жабдық сатып алып қана қоймай шын мəнінде экономикаға жаңа серпін беру жайы айтылған. Ел экономикасын дамыған жəне дамушы елдер экономикасымен салыстыра отырып, жаһандық жағдайда инновациялық даму көрсеткіштерін өсіру жолдары қарастырылған. Аннотация. Сегодня развитие любой страны не может идти без учета и использования, ставших мировым достоянием, передовых технологий. Уходит в прошлое технологическая самодостаточность как главная цель развития. Ее заменяет иная стратегия использование технологической взаимозависимости становятся средством для разделения растущих издержек и рисков инноваций, а также концентрации необходимого потенциала знаний и квалификации при разработке новой продукции. Инновации сегодня приобретают все большую открытость и доступность, и это ведет к новым формам финансирования исследований, новым подходам к использованию открытий и изобретений и новым способам защиты информации. Таким образом, ответом на вызовы современного рынка становятся открытые инновации. Глобализация экономики и ликвидация всевозможных железных занавесов сделали рынок общемировым. Мир живет в условиях жесткой конкуренции, при которой проблема трансфера инновационных технологий с минимальными потерями времени и других ресурсов на каждом этапе продвижения технологии к рынку является ключевой. В статье раскрываются новые тенденции развития инновационного сектора экономики Казахстана, и освещаются направления включения данной отрасли в глобальное технологическое пространство.