(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада Кеден Одағы мен Біртұтас экономикалық кеңістікке кіретін елдердің инновация саласында еуразиялық интеграцияның мүмкіншіліктерін өңірлік инновациялық жүйені дамытуда пайдаланудың теориялықжəне тəжірибеліксұрақтарықарастырылған. Инновациялық, білімберуменғылымсаласындағы əрекеттестік болашақта ғылыми-инновациялық қызметті жандандыру үшін мол мүмкіндіктер ашпақ. Көршілес елдермен арада қалыптасқан дəстүрлі байланыстар осы саладағы біршама əлеует барын көрсетеді. Бірақ та жағдайды біршама жақсарту үшін ашылмаған мүмкіншіліктер де жетерлік, ал бар мүмкіндіктер толық пайдаланылмауда. Осы интеграциялық үрдістердің əлеуетіне бағытталған нақты өңірлік стратегия əлі де болса жоқ. Жекелей алғанда өңірлік деңгейдегі мекеме кең ауқымды өзара байланыс орнату үшін толыққанды дайын емес. Кедендік одақ тек компанияларға ғана емес, сонымен бірге ғылыми мекемелерге де бəсекелестік қысымды күшейте түсуде. Осы қысым бір мезгілде жаңа мүмкіншіліктер туғызады сол кезде, егер болашақ тұтынушылардың қажеттіліктерін қанағаттандырудың келешегі жақсарса, оның ішінде инновациялық белсенділікті интенсификациялау есебінен. В статье рассмотрены теоретические и практические вопросы возможности евразийской интеграции в развитии региональной инновационной системы регионов стран ТС и ЕЭП в инновационной сфере. Установлено, что взаимодействие в инновационных, образовательных и научных сферах позволяет значительно расширить круг партнеров и спектр возможностей для активизации научно-инновационной деятельности в перспективе. Наличие традиционных связей с соседними странами указывает на значительный потенциал в этой области. Однако есть еще нераскрытые возможности для значительного улучшения ситуации, а имеющийся возможности использованы не до конца. Не существует еще четкой региональной стратегии, нацеленной на потенциал этих интеграционных процессов. Учреждения, в частности, на субнациональном уровне, не совсем готовы для налаживания взаимосвязей в широком региональном контексте. Таможенный союз увеличивает конкурентное давление не только на компании, но и на научные учреждения. Это давление одновременно создает и новые возможности в том случае, если улучшаются перспективы удовлетворения потребностей будущих клиентов, в том числе за счет интенсификации инновационной активности.