(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада Қазақстан Республикасындағы əлеуметтік-экономикалық шарттарының үдемелі индустриалды-инновациялық даму қарқындарына сəйкестігіне баға берілген. Сондай-ақ берілген шарттардың тұрақтылық, ұшқырлық, бəсекелестік, белсенділік, жасампаздық сияқты авторлармен қалыптастырылған талаптармен ұштасу деңгейі анықталған. Мақала авторлары 2008-2012 жж. Ұлттық экономиканың қызмет етуінің макроэкономикалық көрсеткіштерінің серпіні зерттелген: ЖІӨ өсу қарқындары жəне оның құрылымы, өнеркəсіптік жəне ауылшаруашылық өнім шығарылымының нақты көлемінің индекстері, сыртқы сауда айналымы, халықтың жұмыс бастылығы, жұмыссыздық деңгейі жəне еңбекақы көлемі жəне т.б. Үдемелі индустриалды-инновациялық даму бағдарламасының (ҮИИДМБ) іске асыру аясында ұлттық экономиканы жаңғыртуға жұмсалңған едəуір қаражаттың экономиканы əртараптандыруға қажетті ықпалын тигізе алмағандығы анықталған. Сондай-ақ ҮИИДМБ мақсатты көрсеткіштерінің орныдалуына талдау жүргізілген, нəтижесінде мемлекеттік бағдарламада жоспарланған индикаторлар мен нақты индикаторлар арасында едəуір олқылықтар анықталған. ҮИИДМБ орындау барысындағы кедергілер айқындалған. В статье оценена степень соответствия социально-экономических условий темпам форсированного индустриально-инновационного экономического развития Республики Казахстан. Также определено, на сколько согласуются данные условия требованиям, сформированным авторами данной статьи: стабильность, динамичность, устойчивость, конкурентность, адекватность и действенность. Авторами исследована динамика макроэкономических показателей функционирования национальной экономики в 2008-2012 гг .: темпов роста ВВП и его структуры, индексов физического объема выпуска промышленной и сельскохозяйственной продукции, внешнеторгового оборота, занятости населения, уровня безработицы и оплаты труда и др. Выявлено, что значительные средства, направленные на модернизацию национальной экономики в рамках реализации ГПФИИР, не оказали должного влияния на ее диверсификацию Также проведен анализ выполнения целевых показателей ГПФИИР, в результате чего обнаружены серьёзные негативные расхождения между запланированными по Госпрограмме индикаторами и его фактической реализацией. Выявлены препятствия в выполнении Программы форсированного индустриально-инновационного развития.