(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Біздің елімізде қаржылық ресурстарды пайдалану тиімділігі активтер айналымы мен рентабельділік көрсеткіштері сипатталады. Айналым қаражаттардың айналымын жылдамдату үлкен шығыстарды талап етпейді және өндіріс пен өнімді өткізу көлемдерінің өсуіне әкеледі. Бірақ инфляция айналым қаражаттарын жылдам құнсыздандырады, олардың көп бөлігін кәсіпорын шикізат пен отын-энергиялық ресурстарды сатып алуға жұмсайды. Сатып алушыларды төлемеуі қаражаттардың маңызды бөлігін айналымнан алып тұрады. Осыны ескере отырып, берілген мақалада кәсіпорын ресурстарын жоспарлау жүйесін пайдаланудың батыс елдердегі тәжірибесіндегі модельдері мен әдістері келтірілген. Отандық тәжірибеде күшті инфляция кезінде, есептік мөлшерлемелер, бағалы қағаздар нарығының дамымауы жағдайында бұл модельдерді тікелей пайдалану ұсынылды. В нашей стране эффективность использования денежных ресурсов определяется элементами рентабельности и оборотами активов. Ускорение движения оборотных средств не требует больших расходов и приводят к увеличению объемов производства. Но инфляция быстро обесценит оборотные средства. Эти средства предприятие трагит на покупку материалов и топливно-нергетических ресурсов. Неустойчивость покупателей удерживает основную часть денежных средств. Показаны западные практические модели и способы использования систем планирования ресурсов. В отечественной практике советуют пользоваться этими моделями при сильной инфляций.