(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Жоғары оқу орнының білім беру қызметін тұтынушыларының әлеуетті топтарын анықтау жөніндегі қызметті білдіретін нарықты сегменттеу болып табылады. Автор білім беру мекемесінің мақсатты нарық және мақсатты сегментін көрсеткен. Сегменттеудің үш әсері анықталған, олар: пайданы максималдандыру, шаманың және еленбеген сегменттің алдамшылығы. Білім беру нарығын сегменттеуді үш әртүрлі тәсілмен жүргізуге болады: тұтынушы топтары және білім беру қызмет өлшемдері арқылы; білім беру нарығындағы бәсекелестер арқылы. Нарық сегментін бағалаудың және таңдаудың келесі негізгі критерийлері пайдаланылады: сандық өлшемдер; сегменттің білім беру мекемесі үшін қолжетімділігі; сегменттің мәнділігі; сегменттің тиімділігі; сегменттің негізгі бәсекелестер нарығымен сиымдылығы; білім беру мекемесінің қалыптасып қалған дәстүрлерін, оның әлеуеті мен ресурстарын есепке алғандағы нарықтың таңдап алынған сегментіндегі жұмыстың тиімділігі. Тұтынушылардың мақсатты топтары, әлеуетті бәсекелестері, білім беру қызметтерінің өзінің сапасы және оны таңдау, осы қызметтерді нарыққа шығару, баға құрылымы мен меншікті ресурстар және фирманың әлеуеті сияқты маркетингтік зерттеулердің басты нысандарына қатысы барын зерттеу жұмыстарында айқындалған. Сегментирование рынка представляет собой деятельность по выявлению потенциальных групп потребителей образовательных услуг вуза. Автором представлены целевой рынок и целевой сегмент образовательного учреждения. Выявлено три эффекта сегментации: максимизация прибыли, обманчивость величины и игнорированного сегмента. Сегментация рынка образования может быть произведена тремя различными способами: по группам потребителей и по параметрам образовательных услуг; по конкурентам на рынке образования. Используются следующие основные критерии оценки и выбора сегментов рынка: количественные параметры; доступность сегмента для образовательного учреждения; существенность сегмента; рентабельность сегмента; совместимость сегмента с рынком основных конкурентов; эффективность работы в выбираемом сегменте рынка с учетом сложившихся традиций образовательного учреждения, его потенциала и ресурсов. Исследование затрагивает все ключевые объекты маркетинговых изучений, такие, как целевые группы потребителей, потенциальные конкуренты, качество и выбор самих образовательных услуг, продвижение этих услуг на рынке, ценообразование и собственные ресурсы и потенциал фирмы.