(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Стратегический менеджмент согласно своей концепции становления сталкивается с такими понятиями, как сбор информации, бюджетирование, затраты, оптимизация затрат. Данные направления помогают формировать единую картину как при согласовании общего введения развития организации, так и при учете качества и затрат. Статья ставит перед собой целью рассмотрение теоретических основ стратегического менеджмента во взаимосвязи со стратегическим учетом. Для этого приведена полемика авторов, рассматривающих какстановление стратегического менеджмента, так и методы учета стратегических затрат, стратегического учета. На сегодняшний день в область исследования стратегического менеджмента можно отнести все инструменты данного типа управления. Если раннее мы рассматривали только некоторые модели, учитывающие жизненный цикл той или иной фирмы, товара, то сегодня рынок требует от нас включить в инструментарии стратегического управления такие вопросы, как учет затрат, оптимизация бизнес процессов, оптимизация затрат, построение системы сбалансированных показателей, стратегический учет нормативных затрат. В этой связи стратегический учет выступает как особый инструмент для стратегического менеджмента Стратегиялық менеджмент өз тұжырымдамасына сәйкес ақпарат жинау, бюджеттеу, шығындар, шығындарды оңтайландыру тәрізді түсінктермен түйісіп отырады. Сондай-ақ сапаны және шығындарды есепке алу кезінде де басқарушы алдында біртұтас үлгіні қалыптастыруға көмектеседі. Мақала стратегиялық менеджменттің теориялық негіздерін стратегиялық есеп жүргізумен өзара байланыстыра отырып қарастыруды мақсат тұтады. Бұл үшін стратегиялық есеп жүргізуді, стратегиялық менеджменттің қалыптасуын, сондай-ақ стратегиялық шығындарды есептеу әдістерін қарастыратын авторлардың пікірлері келтірілген. Бүгінде стратегиялық менеджмент саласына басқарудың осы бағытының барлық құралдарын жатқызуға болады. Егер осы уақытқа дейін стратегиялық менеджмент құралдарының пайдаланылуын тауардың немесе қандайда бір фирманың өмірлік циклын және нарықтағы орындарын қарастыру үшін қолданатын болсақ, бүгінгі таңда нарық бізден стратегиялық басқару құралдары қатарына шығындарды есепке алу, бизнес-процестерді оңтайландыру, шығындарды оңтайландыру, теңгерілімденген көрсеткіштердің жүйелерін қалыптастуру, нормативтік шығынды есептеу тәрізді мәселелерді қосуды талап етуде. Осыған байланысты стратегиялық есептілікті жүргізу менеджмент үшін айырықша құрал ретінде көрінеді.