(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Агропромышленный комплекс является многоотраслевой системой, в которую входят сельское хозяйство, отрасли экономики по производству средств производства для сельского хозяйства, перерабатывающая промышленность и инфраструктура. Для оценки уровня конкурентоспособности АПК необходимо учитывать весь комплекс факторов и показателей, характеризующих состояние входящих в него отраслей. В статье приводятся различные точки зрения по поводу определения уровня конкурентоспособности предприятий АПК в условиях интеграции. Проведен анализ состояния пищевой промышленности – важнейшей отрасли АПК, от функционирования которой зависит продовольственная безопасность страны в условиях глобализации. Выявлены факторы и условия конкурентного развития данной отрасли. Для усиления конкурентных преимуществ аграрного сектора РК необходимо развивать сельскохозяйственное машиностроение, которое представляет собой важный приоритетный сегмент национальной экономики в условиях интеграции. Проведен анализ состояния данного сектора и проводимых мероприятий по повышению конкурентоспособности предприятий сельхозмашиностроения Агроөнеркәсіптік кешен көп салалы жүйе болып табылады, оған ауыл шаруашылығы, ауылшаруашылығына қажетті өндіріс құрал-жабдықтарын өндіретін экономика салалары, өңдеуші өнеркәсіп және инфрақұрылым кіреді. АӨК-нің бәсекеге қабілеттілігінің деңгейін бағалау үшін оның құрамына кіретін барлық салалардың жағдайын сипаттайтын факторлар мен көрсеткіштер жүйесін ескеру қажет. Мақалада интеграция жағдайындағы АӨК кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілік деңгейін анықтаудың әр түрлі көзқарастары келтірілген. Тамақ өнеркәсібінің жағдайына талдау жасалған, бұл АӨК маңызды салаларының бірі, оның қызмет етуіне жаһандану жағдайындағы мемлекеттің азық-түлік қауіпсіздігі тәуелді. Бұл саланың бәсекелік дамуының шарттары мен факторлары анықталған. ҚР аграрлық секторының бәсекелік артықшылықтарын жетілдіру үшін интеграция жағдайындағы ұлттық экономиканың маңызды басым сегменті бо-лып табылатын ауылшаруашылық машина жасау саласын дамыту қажет. Бұл сектордың қазіргі жағдайы мен ауылшаруашылық машина жасау кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыруға бағытталған шараларға талдау жасалды.