(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Қазақстан экономикасында ауылшаруашылығы ерекше маңызды сала болғандықтан аграрлық салаға байланысты мәселе мемлекет саясатының стратегиялық маңызы бар бағыты болып табылады. Мемлекеттің аграрлық саясаты біріншіден республиканың байырғы тұрғындары – қазақ халқының тағдырына, өсіп-өркендеу және әлемдік өркениетке қосылу мәселелеріне қатысты шешуші рөл атқарады. Мемлекет жергілікті халықтың әлеуметтік экономикалық даму деңгейін қамтамасыз ету үшін, оның дәстүрлі, қалыптасқан ата кәсібі – мал және егін шаруашылықтарын, жалпы агроөнеркәсіп кешенін дамытуға экономиканың басқа салаларына қарағанда артықшылық беруі қажет. Ауылшаруашылығы дамуының деңгейі көбінесе елдің экономикалық қауіпсіздігін анықтайды. Қазақстанның ауылшаруашылығына қолайлы жерлері көп болғандықтан, әлем нарығында бәсекелестікке қабілетті агроөнеркәсіп секторын дамытуға барлық мүмкіндіктері бар. Осы саланы дамытуды қолдауда мемлекет тарапынан атқарылып жатқан шаралардың тиімділігі қаншалықты екендігін анықтау мақсаты қойылды. Мемлекеттік шаралар тиімділігін анықтау барысында Қазақстан Республикасы Алматы облысының аграрлық саласы қарастырылып, осы өңірге «ҚазАгро» АҚ тарапынан бөлінген қаржының игерілу мәселелері талқыға салынды. Сельское хозяйство – это особо значимая отрасль в экономике Казахстана, поэтому эта отрасль является стратегически важным направлением государственной политики. В первую очередь, государственная аграрная политика обеспечивает решающую роль по проблемам судьбы казахского народа, его становления и вхождения в мировое собщество коренных жителей республики. Государство для обеспечения уровня экономического развития местного населения, традиции предков – растениеводства и животноводства, общего развития агрокомплекса должно предоставлять преимущество по сравнению с другими отраслями экономики. Уровень развития сельского хозяйства определяет экономическую безопасность страны. Казахстан, имея земли сельскохозяйственного назначения, в условиях мирового рынка имеет все возможности развития конкурентоспособного агропромышленного сектора. Цель этой работы – определение эффективности направляемых мер со стороны государства в поддержку развития этой отрасли. В результате определения эффективности государственных мер рассматривалась аграрная сфера Алматинской области Республики Казахстан и проблемы освоения выделенных средств со стороны АО «КазАгро».