(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В данной статье показаны перспективы инновационного развития Казахстана. Предложено использовать интеграционный подход. Сделаны предложения по формированию инновационного процесса. Автором предложен кластерный подход, а именно формирование региональных инновационных кластеров. Дан понятийный аппарат инновационного кластера, региональных инновационных кластеров, показаны отличительные особенности. В качестве примера рассмотрена Павлодарская область, где развиты химический, железнодорожный, нефтехимический кластер, кластер цветной металлургии. Представлена схема преобразования действующих кластеров в инновационные кластеры. Разработана структура Центра по формированию и координации деятельности региональных инновационных кластеров, представлены цель, задачи, направления деятельности, функции отделов. Используя интеграционный подход, предложено сформировать региональные инновационные кластеры, за счет чего будет активизирован инновационный процесс, что позволит сформировать "традиционную" модель инновационного развития экономики. Осы мақалада Қазақстанның инновациялық дамуының болашағы көрсетілген. Интеграциялық әдісті қолдану ұсынылған. Инновациялық үрдісті қалыптастыру үшін ұсыныстар жасалынған. Автор жергілікті инновациялық кластерді қалыптастыру әдісін ұсынған. Инновациялық кластердің және жергілікті инновациялық кластердің ұғымдары берілген, олардың өзара ерекшеліктері көрсетілген. Мысал ретінде Павлодар облысы қарастырылған. Мұнда химиялық, мұнайхимиялық, теміржол, түрлі – түсті металлургия кластерлер дамыған. Осы кластерлерді инновациялық кластерге айналуы көрсетілген. Жергілікті инновациялық кластерді қалыптастыру мен үйлестіру қызметіне арналған Орталықтың құрылымы ұсынылған, қызметтің бағыттары мен бөлімдердің функциялары, мақсаты, міндеттері берілген. Интеграциялық әдісті пайдалана отырып жергілікті инновациялық кластерді қалыптастырамыз, олар арқылы инновациялық үрдісті белсендіріп экономиканың инновациялық дамуының дәстүрлі моделін қалыптастыру ұсынылған