(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Біздің елімізде нарықтық экономиканың қалыптасуы мен дамуы кез келген саладағы кəсіпорын үшін сатып алушы қажеттілігі мен мұқтаждығын қанағаттандыру ұйым қызметінің ең басты міндеті етті. Осының нəтижесінде өнеркəсіптік маркетинг қызметінің рөлі артып, кəсіпорынның пайда əкелуші фактор ретінде оны тиімді жүзеге асыру қажеттілігі туындады. Маркетинг теориясын талдаудан байқайтынымыз зерттеу объектісі болып көбіне-көп тұтынушы нарығы табылады, ал өнеркəсіп нарығы зерттелмей келеді жəне оған аз көңіл бөлінуде. Өнеркəсіп нарығын зерттеу барысында тұтыну нарығын зерттеуде қолданатын барлық маркетингтік шаралар қолданылатыны белгілі, дегенмен өнеркəсіп нарығын зерттеудің өзіндік əдіс-тəсілдері, яғни ерекшеліктері бар. Осыны ескере отырып, берілген мақалада өнеркəсіп маркетингінің ерекшелігі қарастырылды, өнеркəсіп тауарларын сатып алушылардың іс-əрекетінің тұтыну тауарларын сатып алушылар іс-əрекетінен өзгешелігі анықталып өнеркəсіп тауарларын сатып алушылардың іс-əрекеті моделі қалыптастырылды, өнеркəсіптік кəсіпорынның бəсекеге қабілеттілігін анықтайтын нақты формулалар келтірілді. Сонымен қатар мақалада шетелдік тəжірибеде қолданылатын өнеркəсіп маркетингінің əдістəсілдерін зерттеу мен оны қолдану жетістіктері қарастырылды, əртүрлі нарық шартына сай өнеркəсіп кəсіпорындарының маркетингтік стратегиясын тағайындау ұсынылды. Развитие и становление рыночной экономики в нашей стране уже давно поставило во главу деятельности практически любого предприятия удовлетворение нужд и потребностей покупателей. Все фирмы, не осознавшие вовремя приоритетность этой постановки, не смогли удержаться в современной конкурентной среде. Тем самым постоянно возрастает роль промышленного маркетинга как деятельности, направленной на выявление и удовлетворение запросов потребителей, деятельности, призванной главным образом повысить эффективность работы организации, обеспечив ее прибыльность. Анализ сложившихся теоретических основ маркетинга показал, что в основном объектом исследования выступают потребительские рынки, в то время как промышленным рынкам уделяется недостаточно внимания. При организации исследований, проводимых на промышленных рынках, используются, как правило, принципы и методы, разработанные для потребительских рынков. При этом особенности организации и функционирования промышленных рынков учитываются недостаточно. В связи с этим в настоящем статье раскрываются особенности промышленного маркетинга, проанализированы модели поведения промышленных покупателей, сформулированы маркетинговые стратегии промышленных рынков от потребительских, даются конкретные формулы по определению конкурентоспособность промышленных предприятий. Также в работе рассматривается опыт зарубежных стран по изучению и использованию на практике принципов и методов промышленного маркетинга, даны рекомендации по разработке маркетинговых стратегий предприятия.