(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Трансұлттық корпорациялар жаһандану үдерісінің негізгі факторы ретінде қарастырылады. Трансұлттық компаниялар бұл орталықтандырудың жоғары деңгейіне ие. Ол ұйымдастырудың филиалдық жүйесін қолданатын экономикалық және зияткерлік күшті көпсалалы компаниялар. Оларға капиталдың халықаралық аумақтық және салалық қозғалысы тән. Трансұлттану үдерісі өнеркәсіптік фирмалардың, банктердің, қызмет көрсету саласы компанияларының халықаралық қызметінің ұлғаю үдерісі ретінде қарастырылады, ол ұлттық компаниялардың трансұлттыққа айналуына әкеледі. Ол басқа елдердің фирмаларының жұтылуы есебінен капиталдың араласуымен, бірлескен компанияларды құрумен, шетел банктерінің қаржылық құралдарын тартумен сипатталады. Қазіргі таңда трансұлттық корпорациялар – бұл орталықтанудың жоғары деңгейіне ие, ұйымдастырудың филиалдық жүйесін қолданатын экономикалық және зияткерлік күшті көпсалалы компаниялар, оларға капиталдың халықаралық, аумақтық және салалық қозғалысы тән. В статье транснациональные корпорации рассматриваются как факторы процесса глобализации. Транснациональные компании имеют высокий уровень централизации. Они используют филиальную систему организации и относятся к экономически и интеллектуально мощным многоотраслевым компаниям. Им свойственно международное региональное и отраслевое движение капитала.