(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада ҚЕХС енгізу елімізде салықтың есебін жүргізуге және қазақстандық экономиканың сапалы жаңа даму деңгейіне өтуіне ықпал етеді, онда қолайлы инвестициялық климат, қаржылық есептіліктің айқындылығы, қаржылық жағдайдың ашықтығы, нақтылығы және компания қызметінің нәтижелері басты құндылықтар болып қалыптасатыны қарастырылған. ҚЕХС қолданған жағдайда жаңа қаржылық құралдар пайда болады, активтерде компанияның инвестициялары мен міндеттері көрінеді, оларды бақылау капиталға тікелей қатысуды қамтамасыз етеді. Сонымен қатар жақын арада Қазақстан ДСҰ-ға кіреді, ондағы қатысушы елдер бухгалтерлік есептілікті ҚЕХС бойынша жүргізеді. ҚЕХС-пен байланысты маңызды проблемалардың бірі білікті кадрлардың жеткілікті санының болмауы болып табылады. Бұл арада мәселе тек есептілікті дайындау туралы ғана емес, оны түсіну және пайдалану да болып отыр. Қазақстанның аудиторлар палатасы 2006 жылы көп және ұзақ келіссөздерден кейін бухгалтерлер мен аудиторларды сертификаттаудың бірегей бағдарламасын әзірлеу туралы шешім қабылдады. В данной статье рассмотрено, как внедрение МСФО способствует ведению налогового учета в государстве и переходу казахстанской экономики на качественно новый уровень развития, когда главными ценностями становятся благоприятный инвестиционный климат, прозрачность финансовой отчетности, открытость, достоверность финансового положения и результатов деятельности компаний. В случае применения МСФО появляются новые финансовые инструменты, в активах отражаются инвестиции и обязательства компаний, контроль над которыми обеспечен непосредственным участием в капитале. Кроме того, скоро Казахстан вступит в ВТО, во всех странах-участницах которого бухгалтерская отчетность ведется по МСФО. Одной из важнейших проблем, связанных с МСФО, по-прежнему является отсутствие достаточного количества квалифицированных кадров. Причем речь идет не только о подготовке отчетности, но и о понимании и ее использовании. Палатой аудиторов Казахстана в 2006 году после многочисленных и длительных переговоров было принято решение о разработке уникальной программы сертификации бухгалтеров и аудиторов.