(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада құрылыс кәсіпорнының ел экономикасында алатын орны, яғни оның әлеуметтік- экономикалық сипаты көрсетілген. Құрылыс саласындағы кәсіпорын жүйе ретінде қарастырылып, оның ішкі және сыртқы жүйелері жекелей сипатталған. Құрылыс кәсіпорнының өндірістік бағдарламасын құрудың негізгі шарттары сипатталған. Мердігерлік келісімдердің негізгі кезеңдері көрсетілген. Қазақстан Республикасы дамуының ұлттық бағдарламасына кіретін және мемлекеттік капиталды салымдар есебінен қаржыландырылатын объектілер мен құрылыс тізімдері анықталған. Нарық жағдайында құрылыс саласындағы кәсіпорынды басқарудағы функциялар аталып кеткен. Жобаны енгізудің экономикалық тиімділігі және негізгі салаларда тәуекелділікті бағалаудың, талдаудың түрлері сипатталған. Құрылыс тәуекелділіктерінің себептері талданған. Тәуекелділіктерді басқару алгоритмінің схемасы көрсетілген. Мақалада перспективалы жоспарлаудың стратегиялық альтернативаларының бірі болып табылатын диверсификация қарастырылған.Кәсіпкерлік тәуекелділіктерді диверсификациялаудың негізгі формалары аталған. В данной статье предприятие строительного комплекса рассмотрено в качестве системы. Проанализированы внутренние и внешние системы. Показаны требования формирования производственной программы строительными предприятиями. Рассмотрены этапы формирования подрядных договоров. Описаны объекты, входящие в национальную программу развития Республики Казахстан и финансируемые за счет государственных капитальных вложений. Сформулированы исходные положения для выработки концепции хозяйствования и управления предприятием в условиях рыночной экономики. Показана экономическая эффективность введения проекта и проанализированы основные виды риска по отраслям. Проанализированы причины строительных рисков. Проиллюстрирована схема алгоритма управления рисками. В данной статье рассмотрена одна из стратегических альтернатив перспективного планирования – диверсификация.