(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Бұл мақалада Қазақстанда сақтандыру компанияларындағы бухгалтерлік есепті жүргізудің ерекшелігі, яғни сақтандыру компаниясындағы қызметтің өзіндік құнының қалыптасуы, шығындары және резервтер құрылу мен олардың есебінің жүргізілу ерекшеліктері қарастырылған.Сақтандыру резервтері дегеніміз – сақтандырушы сақтандыру сыйақыларынан құрайтын, келісімшарттары негізінде сақтанушы төлейтін сақтандыру қорының ақша қаражаттары. Сақтандыру резервтері сақтандырушылардың немесе/және қайта сақтандырушылар сақтандыру немесе қайта сақтандыру бойынша міндеттемелерді өтелуін қамтамасыз ету үшін бағытталған. Сақтандыру шығындары өз кезегінде сақтандыру қызметінің өзіндік құнын құрап, келесідей шығындарды қамтиды: сақтандыру ұйымдарының штаттық немесе штаттық емес қызметкерлерінің еңбекақысын, жалдау бойынша шығындар, электр энергиясына кететін төлемдер, жылыту және сумен қамтамасыз ету шығындары, пошталық-телеграф, телефон шығындары, iссапар шығындары, сонымен қоса компанияның қызметін жүзеге асыруға кететін басқа шығындары. Шығындардың құрамы мен құрылымын екі өзара байланысты экономикалық процесс анықтайды: сақтанушы алдындағы міндетті өтеу және сақтандыру ұйымдарының қызметін қаржыландыру. Осы аталған барлық шығындар сақтандыру операцияларының өзіндік құнын құрайды. В статье рассматривается формирование страховых резервов и особенности ведение их бухгалтерского учета, расходы и себестоимость страховых операций. Страховые резервы – денежные средства страхового фонда, формируемые из страховых взносов (страховой премии), которые платит страхователь по договору страхования. Страховые резервы предназначены для обеспечения исполнения страховщиком и/или перестраховщиком обязательств по страхованию и/или перестрахованию. Расходы представляют собой себестоимость страховых операций и включают следующие расходы страховщика: оплату труда штатных и нештатных работников страховой организации, аренду помещения, плату за электроэнергию, отопление, водоснабжение, почтово-телеграфные, телефонные расходы, командировочные расходы, другие расходы компании, связанные с выполнением ею своей деятельности. Состав и структуру расходов определяют два взаимосвязанных экономических процесса: погашение обязательств перед страхователями и финансирование деятельности страховой организации. В совокуп ности эти расходы представляют собой себестоимость страховых операций.