(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Бұл мақалада Қазақстан жанармай нарығына әлемдік мұнай бағасы ықпалы қарастырылған. Жанармай нарығының қазіргі жағдайы сипаттала келе, Қазақстан үшін шикі мұнай өндіру әлемдік мұнай бағасының жоғары болу себебінен тиімді болып отыр, нәтижесінде еліміздегі моторлы жанармай өндірісі төмен деңгейде қалуда. Сонымен қатар Қазақстандағы бензин мен тұтыну баға индексі және әлемдік мұнай бағалары арасындағы байланыс талданған. Баға өзгеріс динамикаларын салыстыра келе аталған үш көрсеткіш арасындағы байланыс әрқашан оң бола бермейді. Ал корреляциялық талдау көрсеткендей бұл көрсеткіштер арасындағы байланыс әлсіз. Сонымен қатар мақалада Қазақстандағы және әлем елдеріндегі бензин бағаларының салыстырмалы талдауы жүргізілген. Нәтижесінде Қазақстанда да, әлем елдерінде де бензин бағасының қалыптасуына елдегі өндірілетін шикі мұнай көлеміне емес, үкіметтердің жанармай саласындағы жүргізетін саясатына байланысты екенін көруге болады. В данной статье рассмотрено влияние мировых цен на нефть на топливный рынок Казахстана. Показана взаимосвязь между ценами на бензин в Казахстане, индексом потребительских цен и мировыми ценами на нефть. А также в статье предоставлен сравнительный анализ цен на бензин в Казахстане и в других странах мира.