(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В данной статье предложена методология определения инновационного развития промышленности Казахстана. Предложено управление посредством выделения мезообъектов. Выявлен мезоуровень – по степени технологичности, и подмезоуровень – подвиды экономической деятельности. Проведен анализ структуры обрабатывающей промышленности. Рассчитана и представлена доля средне-низко технологичных, низко технологичных, средне-, высоко- и высокотехнологичных видов производств в общем объеме инновационной продукции. Выявлена концентрация инновационной деятельности. Сделаны выводы, что концентрация инновационной деятельности выше в средне-высокотехнологичных и высокотехнологичных видах производств, что и необходимо развивать. В поведенческом аспекте также необходимо стимулировать эти виды. На основе использования этой методологии можно выявить узкие места, а также стимулы, антистимулы, вход в инновационный процесс и управлять инновационным процессом, развивая именно вышеописанные виды производств Осы мақалада Қазақстан өндірісінің инновациялық дамуын анықтайтын әдістеме ұсынылған. Мезодеңгей бөлу арқылы басқару ұсынылған. Технологиялық дәрежесі бойынша мезодеңгей бөлінген және мезодеңгейдің астында экономикалық қызметтің түрлері. Өңдеу өнеркәсібінің құрылымдық талдауы жасалынған. Инновациялық өнімнің жалпы көлемдегі орта-төмен технологиялық, төмен технологиялық, орта-жоғары технологиялық және жоғары технологиялық үлесі саналып бағаланған. Инновациялық қызметінің концентрациясы айқындалған. Инновациялық қызметінің концентрациясы орта-жоғары мен жоғары технологиялық өндірістің түрлерінде жоғары сондықтан оларды дамыту қажет. Осы әдістемені пайдалана отырып, тар орындарды, стимулдар мен стимулдарға қарсыларды, инновациялық үрдіске енуді айқындауға және жоғарыда айтылған өндірістің түрлерін дамытып, инновациялық үрдісті басқаруға болады.