(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экономика сериясы, 2025)
Бұл зерттеу мына сұраққа жауап іздейді: BRICS+ елдерінде медиа тұрақты туризм мен әуе сапарлары дискурсына қалай ықпал етті? Туризмнің қоршаған ортаға әсері мен тұрақты маркетингтің қажеттілігі артып келе жатқан қазіргі кезеңде бұл жұмыс туризм мен тұрақтылық арасындағы алшақтықты толтыруды көздейді. Зерттеу медиа мен технологиялардың тұтынушыларға, салаларға және саясатқа әсерін талдап, тұрақты тұтыну мен өндіріске әкелетін үлгілерді анықтайды. Зерттеу әдістемесі ретінде 2015–2024 жылдар аралығындағы ғылыми мақалалар, әлеуметтік желідегі жазбалар, үкіметтік құжаттар мен академиялық еңбектер пайдаланылып, сандық және сапалық деректер негізінде медианың дискурстық құрылымдары сараланды. Мазмұндық және тақырыптық талдаулар арқылы кең таралған медиа фреймдер анықталып, олардың жағымды немесе жағымсыз сипаты бағаланды, сонымен қатар олардың көпшілік пікірін немесе салалық шешімдерге әсер ету деңгейі зерттелді. Ұсынылған үлгі медиа-хабарламалар, смарт-технологияларды пайдалану және тұрақтылық көрсеткіштері арасындағы өзара байланысты сипаттайды. Зерттеу нәтижесінде тұрақты әуе көлігі мен туризмнің әлеуметтік-экологиялық дискурстарын айқындайтын негізгі құрылымдар анықталды. Жасыл өнімдер жайлы баспасөздегі ақпарат тұтынушы қабылдауын қалыптастырып, индустрияның бейімделуіне ықпал етеді. BRICS+ елдері аясындағы қазіргі ынтымақтастық дәстүрлі туризм дискурсын тарихи мұраны сақтау мен қорғауға басымдық бере отырып қайта қарастыруда. Алайда, цифрлық теңсіздік пен «жасыл жуу» секілді мәселелер әлі де өзекті. Ұсынылған ұсыныстар саясаткерлерге тиімді реттеу тетіктерін әзірлеуге, салалық өкілдерге тұрақты стратегияларды іске асыруға, ал медиа мамандарына тұрақтылықты дұрыс баяндауға көмектеседі. Бұл зерттеу медианың экологиялық тұрақтылық пен тұтынушылыққа ықпалын зерделеу үшін бастапқы қадам ретінде қызмет атқарады. Сонымен қатар, BRICS+ елдерінің ерекшеліктерін ескере отырып, смарт технологияларды қолдануға медианың әсері туралы жаңа тұжырымдамалық үлгі ұсынады. Осылайша, бұл еңбек тұрақты туризм жайлы пікірталасты жалғастырып, жаһандық климаттық өзгерістер контекстіндегі медианың рөлін көрсетеді. Түйін сөздер: жасыл туризм, медиа фрейминг, жаңа медиа, BRICS+ елдері, климаттың өзгеруі.