(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экономика сериясы, 2023)
Бұл ғылыми мақала денсаулық сақтау жүйесін басқарудағы ресурстарды бөлу ерекшеліктерін зерттейді. Ресурстарды бөлудегі ашықтық мәселесі денсаулық сақтау жүйесінің тиімді жұмыс істеуі үшін маңызды міндет болып табылады. COVID-19 сияқты пандемия осындай жағдайдың мысалы болып табылады, ол денсаулық сақтау жүйесін басқаруда ресурстарды бөлу мәселесін одан әрі көрсетеді. Пандемия кезінде медициналық көмекке өсіп келе жатқан сұранысты қанағаттандыру үшін дәрі-дәрмек, медициналық жабдықтар және персонал сияқты медициналық ресурстарды тиімді бөлу қажеттілігі туындады. Осыған байланысты бұл мақалада әлеуметтік әділеттілік пен әлеуметтік теңсіздіктің қауіп-қатерлеріне елеулі назар аудара отырып, індеттің азаматтардың өмір сүру жағдайлары мен әлеуметтік дамуына әсері талданады. Ол сондай-ақ денсаулық сақтауды басқарудағы ашықтық пен есептілікті арттыруға және денсаулық сақтау қызметтерінің әділдігі мен тиімділігін арттыруға бағытталған бірқатар экономикалық және институционалдық реформалау шараларын ұсынады. Мақалада денсаулық сақтау саласындағы негізгі проблемалар мен ықтимал тәуекелдерді анықтау үшін SWOT талдау әдісі қолданылады. Сыбайлас жемқорлық және оның медициналық қызметтердің сапасына және медициналық көмектің қолжетімділігіне әсері туралы статистикалық деректер денсаулық сақтау жүйесін басқаруды және бөлу қатынастарының перспективаларын талдау үшін пайдаланылды. Зерттеу проблеманы түсінуге және денсаулық сақтаудағы тиімді басқару стратегияларын әзірлеуге маңызды әсер етеді. Кілт сөздер: сыбайлас жемқорлық; денсаулық сақтау; мемлекеттік басқару; әлеуметтік-экономикалық саясат; Қазақстан.