(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экономика сериясы, 2023)
Соңғы жылдары демографиялық өзгерістер инфляциялық тенденцияны тудырады ма деген сұрақ жиі қарастырылады. Белсенді еңбекке қабілетті жастағы халықтың азаюы және Қарттықтың өсуіне байланысты асырауындағы адамдардың коэффициенті инфляциялық тенденцияның себебі болып табыла ма деген пікірталас консенсусқа қол жеткізу мүмкін емес аймақты көрсетеді. Осы тұрғыда бұл зерттеу халықтың жалпы тәуелділік коэффициентінің, жас халықтың тәуелділік коэффициентінің және егде жастағы халықтың тәуелділік коэффициентінің халықтың қартаюы мен демографиялық өзгерістерді көрсететін инфляцияға әсер ету тенденциясын қарастырды. Панельдік коинтеграция, ardl панелі және себеп-салдарлық панельдік талдау әдістері 1980-2020 жылдарды қамтитын кезеңде орташа табысы жоғары және табысы жоғары 29 елде жүргізілген зерттеуде қолданылды. Зерттеу нәтижесінде алынған негізгі нәтижелер қысқа мерзімді перспективада егде жастағы халықтың тәуелділігі ретінде анықталатын егде жастағы халықтың тәуелділік коэффициентінің дефляциялық әсері бар екенін көрсетеді, ал жас халықтың тәуелділігі ұзақ мерзімді перспективада инфляциялық әсерге ие. Түйін сөздер: демографиялық тәуелділік, инфляция, коинтеграция, деректерді панельдік талдау, Думитреску-Херлин панелінің себеп-салдарлық байланысы.