Occupational health, safety policies, and job performance among employees of agro-allied firms in Ibadan Oyo state (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
Нигериядағы саясат пен қауіпсіздік шаралары көңіл көншітпейді, өйткені қызметкерлер аяққолдарынан айырылады, уақытша немесе тұрақты мүгедектікке ұшырайды немесе денсаулық пен қауіпсіздік шараларының жеткіліксіздігі салдарынан өледі. Зерттеу денсаулық пен қауіпсіздік саясатының Chi (Ajanla) Farms қызметкерлерінің өнімділігіне әсерін зерттеуге бағытталған. Екі гипотеза алға қойылып, тексерілді. Біріншіден, зерттеу сипаттамалық зерттеу дизайнын қабылдады. Көп сатылы іріктеу әдісі қабылданды. Сонымен қатар, қауіпсіздіктің маңызды міндеттерімен тікелей айналысатын және қауіпті ортада жұмыс істейтін төрт бөлім таңдалды. Екіншіден, төрт бөлімнің барлық қызметкерлерін үш деңгейге (басшылық, аға және кіші қызметкерлер) топтастыру үшін стратификацияланған іріктеу әдісі қолданылды. Соңында зерттеуге 105 респондентті таңдау үшін қарапайым кездейсоқ іріктеу әдісі қолданылды. Жиналған деректер сипаттамалық және қорытынды статистиканы қолдану арқылы талданды. Зерттеу еңбекті қорғау және қауіпсіздік саясаты Ойо штатындағы, Нигериядағы ауылшаруашылық салаларындағы қызметкерлердің өнімділігіне айтарлықтай әсер еткенін хабарлады. Сонымен қатар, қауіпсіздік техникасы бойынша оқыту қызметкерлердің өнімділігіне айтарлықтай және оң әсер етеді. Зерттеу денсаулық пен қауіпсіздік тәжірибесі қызметкерлердің жұмысына әсер етеді деген қорытындыға келді. Chi-Farms басшылығына денсаулық пен қауіпсіздік саясатының байыппен қабылдануын қамтамасыз ету ұсынылды. оқыту бағдарламалары қауіпсіздікті жақсарту үшін қажетті және барабар шаралардың мезгіл-мезгіл қабылдануын қамтамасыз ету үшін дәйекті бағалаудан өтуі керек. Түйін сөздер: қызметкерлердің өнімділігі, еңбекті қорғау саясаты, тәуекелді бағалау, қауіпсіздік техникасы бойынша оқыту.