(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Повышение научной силы и уровня инновационного развития является первостепенной задачей не только для развивающих стран, но и для тех стран в которых важно сохранение темпов научно-инновационного развития. Президент РК обратил особое внимание на увеличение бюджетных расходов для финансирования научных исследований посредством выделения инновационных грантов. В статье проанализированы научные и инновационные пути финансирования и государственное регулирование. Путями финансирования являются: базовые, грантовые и программно-целевые. Эти методы являются наиболее оптимальными, потому что они позволяют не загружать государственный бюджет, а использовать финансовые и технологические возможности бизнеса для реализации важных проектов в области науки. Ғылыми күш-қуатты өсіру және инновациялық даму деңгейінарттыру үшін негіз жасау тек дамушы елдер үшін ғана емес, сонымен қатар, өсіп келе жатқан дүниежүзілік ғылыми-инновациялық даму деңгейінің қарқынын сақтап қалу маңызды болып табылатын мемлекеттер үшін де бірінші орындағы міндет болып табылады. Қазақстан Республикасының Президенті инновациялық гранттарды бөлу арқылы келешегі бар ғылыми зерттеулерді қаржыландыруға арналған бюджеттік шығыстарды ұлғайтуға баса назар аударды. Мақалада ғылыми және инновациялық қаржыландыру жолдары мен мемлекеттік қолдаулар туралы жан-жақты талқыланады. Қаржыландыру жолдары: базалық, гранттық және бағдарламалық-нысаналы болып табылады. Бұл тәсілдер анағұрлым оңтайлы болып табылады, себебі, ол еліміздің мемлекеттік бюджетіне қосымша жүк түсірмеуге және ғылым саласындағы маңызды жобаларды жүзеге асыру үшін бизнестің қаржылық және технологиялық мүмкіндіктерін пайдалануға мүмкіндік береді.