(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Ипотечное кредитование является одним из видов долгосрочного займа, который выдается коммерческими и специализированными банками, кредитно-финансовыми учреждениями под залог в виде недвижимости (земля, жилой дом, недвижимость в сфере производства и коммерции). При кредитовании право собственности переходит кредитору, но недвижимость находится в расположении покупателя. В Казахстане ипотечное кредитование в середине 2000-х гг. развивалось высокими темпами. Тем не менее, мировой финансовый кризис 2007-2008 годов отрицательно повлиял на ее развитие. Спрос на рынке недвижимости резко снизился, и в данное время доля ипотеки в кредитном портфеле значительно уменьшилась. В статье рас- сматривается текущее положение системы ипотечного кредитования в Казахстане. Учитывая проанализированные особенности, можно спрогнозировать перспективы развития ипотечного кредитования в Казахстане. Ипотекалық несиелеу коммерциялық және арнайы маманданған банктермен, несие-қаржы мекемелерімен, жылжымайтын мүлік (жер, тұрғын үй, өндірістік немесе коммерциялық айналымдағы жылжымайтын мүлік) кепілдігімен берілетін ұзақ мерзімді қарыздар болып табылады. Меншік құқы несиелеу кезінде кредиторға өтеді, бірақ мүлік қарыз алушының пайдалануында болады. Қазақстанда ипотекалық несиелендіру 2000 жылдардың ортасында жоғары қарқынмен дамыды. Дегенмен, 2007-2008 жылдардағы әлемдік қаржылық дағдарыс бұл несие түрінің дамуына кері әсерін тигізді. Жылжымайтын мүлік нарығындағы сұраныс күрт төмендеп, қазіргі кезде ипотеканың несие портфеліндегі үлесі төмен деңгейде болып тұр. Мақалада қазiргi кезде Қазақстанда ипотекалық несие беру жүйесiнің жағдайы, оны қалыптастыру және дамыту жолдары қарастырылған. Талданған ерекшеліктерді ескере отырып, Қазақстандағы ипотекалық несиелендірудің даму перспективаларын алдын-ала болжауға болады.