(untitled) (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Бухгалтерлік есептің және қаржылық есептіліктің мәліметтерінің шынайылығын қамтамасыз ету үшін мүлік пен міндеттемеге түгендеу жүргізу бухгалтерлік есептің маңызды шараларының бір і болып табылады. Түгендеу жүргізу жиіліг і жылына бір реттен кем болмауы керек. Түгендеудің санын, жүргізілу күнін, мүліктің және қаржылық міндеттеменің тізімін ұйымның басшысы белгілейді. Түгендеу жүргізген кезде хаттамаға мәліметтерін толық және дәл енгізу үшін тұрақты жұмыс комиссиясы құрылады. Түгендеу кезінде нақты қолда бар мүлікт і комиссия міндетт і түрде санау, таразыға тарту, өлшеу жүргізіп түгендеу тізімдемесіне және актіге енлізеді.Тізімдемеге комиссия мүшелерінің бәр і қолдарын қояды. Жоспарланған түгендеудің арасында іріктеп ішінара тексеру жүргізілу і мүмкін.Түгендеу кезінде есептік мәліметтерінен ауытқу шыққан мүліктер бойынша салыстыру ведомст і жасалып,түгендеу нәтижес і есепте көрсетіледі. Для обеспечения достоверности данных бухгалтерского учета и финансовой отчетности проводится инвентаризация имущества и обязательств, которая является одной из важнейших процедур в бухгалтерском учете. Инвентаризация должна проводиться не менее одного раза в год. Количество, даты проведения, перечень имущества и финансовых обязательств устанавливаются руководством организации. Для обеспечения полноты и точности внесения в описи данных при проведении инвентаризации создаются постоянно действующая и рабочая комиссии. Фактическое наличие имущества при инвентаризации определяется комиссией путем обязательного подсчета, взвешивания, обмера, с дальнейшим занесением в инвентаризационные описи или акты. Описи подписывают все члены комиссии и материально ответственные лица. В период между плановыми инвентаризациями могут проводиться выборочные инвентаризации. По имуществу, при инвентаризации которого выявлены отклонения от учетных данных, составляются сличительные ведомости. Результаты инвентаризации отражаются в документах.