A scientometric analysis of project monitoring literature - Narbaev, Timur; Izbulov, Bolat; De Marco, Alberto; Kozhakhmetova, Asel (Journal of Economic Research & Business Administration, 2022)
Игерілген құнды басқару (EVM) – жобалардың мерзімі мен құнының тиімділігін бағалау үшін қолданылатын әдіс. Бұл ғылыми жұмыс зерттелетін аумақта ғылыми-метриялық талдау жүргізу арқылы EVM саласындағы академиялық білімнің ілгерілеуін зерттейді және осы бағыттағы ғылыми еңбектердің ерекшеліктері мен трендтеріне шолу жасауды мақсат етеді. Зерттеу әдістемесі келесідей төрт кезеңнен тұрады: іздеу, бағалау, синтез және талдау. CiteSpace® және VOSViewer® бағдарламалық жасақтамалары ғылымиометриялық карталарды құру және визуализациялау үшін пайдаланылды. Зерттеу нәтижелері соңғы онжылдықта EVM әдебиеті айтарлықтай байытылғанын және танымал бола бастағанын көрсетеді. Сонымен қатар қазіргі таңда осы саладағы зерттеулердің басым көпшілігі қарапайым EVM қолданбаларынан белгісіздік жағдайында жоба мерзімі мен оның құнын болжау үшін кеңейтілген үлгілерді ұсынатын зерттеулерге ауысқанын көрсетеді. Жұмыста зерттеу тақырыбына сай әдебиеттерден алынған негізгі қорытындылар жинақталып, талқыланды және осы саладағы болашақ зерттеулердің перспективалы бағыттары белгіленді. Зерттеу нәтижелері жоба менеджерлеріне EVM әдісі арқылы жобаларын басқару туралы қажетті ақпаратты алу үшін пайдалы болады. Сонымен қатар зерттеу жүргізу үшін осы саладағы өзекті тақырыптар мен мәселелерді айқындауға мүмкіндік береді. Түйін сөздер: ғылыми-метрия, жобаны басқару, жоба мониторингі, игерілген құнды басқару.